BAM Congres: workshops do middag 18 november

 

 

INTERACTIEVE SESSIES / WORKSHOPS

BAM Congres donderdag 18 november te Dordrecht

1e RONDE   

13:30 – 14:45

 

  

  • BAM in het kader van gemeentestichting: ‘BLEND; kerkplanting in bedrijf’

Het evangelie is goed nieuws voor ziel, geest én lichaam. Maar hoe deel je dat met de mensen uit jouw omgeving? Hans en Carolien hanteren een holistische benadering. Ze startten de onderneming BLEND in de Rotterdamse buurt Bloemhof. Via zaak, zorg en zingeving bouwen zij aan een geblende community met wijkbewoners. Wat kan jij van hun unieke concept leren voor jouw praktijk? Wil je ontdekken hoe kerkplanting via jouw bedrijf kan plaatsvinden? In deze workshop ontdek je de antwoorden.

  Hans en Carolien Euser wonen in Rotterdam en kregen daar beiden in dezelfde nacht een identieke droom die nu wordt uitgewerkt. Ze leiden het netwerk van interculturele kerkplantingen ICP Nederland. Meer info: www.icpnetwork.nl | www.blend.nl | www.hansencarolien.nl

 

  • Je hebt een droom, maar hoe kom je tot een haalbaar businessplan?

Johannes neemt je in sneltreinvaart mee in de stappen die belangrijk zijn bij het verkennen of je idee haalbaar is. We gaan kijken naar jezelf en je droom; wat zijn je drijfveren om te ondernemen, welk probleem los je op en wie hebben daar belang bij? En wat is het wildste idee waarmee je morgen kunt experimenteren? En je gaat – heel belangrijk – ‘bierviltjesrekenen’. Hoe ziet jouw droom er in getallen uit? Waar zit het verdienmodel? En wat heb je verder nodig: businesspartner, geld, lef, stok achter de deur? Tijdens de workshop ga je de volgende stap zetten. Beloofd.

 Johannes van den Akker heeft ervaring als initiator van Kleiburg, een kloosterbrouwerij in de Amsterdamse Bijlmer, en adviseert mensen en organisaties bij het starten van sociale ondernemingen. https://brouwerijkleiburg.nl |  http://firmahoedanwel.nl

 

  • Itzinya Nederland: migranten helpen een onderneming te starten

Itzinya: transformeer de samenleving door business! De Itzinya StartUp Academy is een internationaal trainingsprogramma voor migrant-ondernemers en mensen die het slachtoffer zijn van mensenhandel. In deze workshop deelt Gertjan van Laar de kern van dit trainingsprogramma, dat gebaseerd is op moderne modellen om innovatie en ondernemen te sturen: Lean Startup en het Business Model Canvas. In Nederland is Itzinya actief in Amersfoort en binnenkort ook in Groningen. In deze sessie ontdek je hoe je in de plaats waar jij bent of naartoe geroepen wordt het franchiseconcept van Itzinya kunt inzetten om waarde te creëren voor ondernemende mensen die een nieuwe start willen maken.

 Gertjan van Laar is ondernemer en business coach met een achtergrond in IT. Hij was betrokken bij de start van Itzinya in Nederland, een Startup Incubator en Accelerator-programma voor migranten met ondernemersbloed. Gertjan heeft zelf verschillende bedrijven gestart, ook in interculturele contexten. https://amersfoort.itzinya.org

  

  • De toegevoegde waarde in samenwerking: ondernemers en NGO’s

Veel goede doelen hebben een ondernemersnetwerk dat hen financieel ondersteunt. Maar wat nu als ondernemers ook hun ondernemerstalent en de kerncompetentie van hun bedrijf gaan inzetten om de positieve impact van de NGO te vergroten? Maar ook omgekeerd: dat de NGO het bedrijf inspireert met diens missie, en dat de medewerkers van de onderneming zich verbinden met die missie? In deze workshop, (met name interessant voor relatiemanagers van NGO’s) gaat Balt Leenman hier dieper op in aan de hand van een casus Samen Ondernemen met Tearfund (SOMT). We gaan een Value Proposition maken om de gezamenlijke toegevoegde waarde te ontdekken.

 Balt Leenman is ICT ondernemer en wil vanuit zijn kerncompetentie de wereld een beetje beter maken. Hij adviseert NGO’s bij het toepassen van nieuwe technologieën (Salesforce) en adviseert hen ook bij samenwerking met ondernemers. https://baltleenman.com

 

Donderdag 2e RONDE 

15:15 – 16:30

 

  • BAM in het kader van gemeentestichting: de ervaringen van Kahaila in Londen (Engelstalig)

Paul begon in 2015 met een lunchroom, en startte sindsdien diverse sociale ondernemingen. Wat kunnen we van zijn jarenlange ervaring leren? Welke tips kan hij ons meegeven? Een interactieve sessie, waarbij je je vragen kunt stellen!

  Paul Unsworth (Verenigd Koninkrijk) is initiator van Kahaila. Vanuit horeca gelegenheden in multicultureel London organiseert deze Baptisten predikant samen met zijn team activiteiten voor de wijk en opereren ze als ‘new expression church’.

 

  • Hoe bouw je aan een ‘Koninkrijk cultuur’ met je team? De geestelijke ervaringen van Sixty Fruits

Het team van Sixty Fruits ging met elkaar aan de slag met het boek ‘5 praktische gewoontes voor een missionair leven’. Sixty Fruits is een christelijke sociale onderneming, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vintage meubels maken. Vanaf het begin was het grote verlangen van oprichter Bob Houter het getuige-zijn van Jezus op de werkvloer handen en voeten te geven. Het credo van Sixty Fruits is dan ook ‘Liefde werkt!’ Maar in de praktijk bleek al gauw dat business/organisatie doelen te gemakkelijk de overhand kregen. De business, en sociale targets werden gehaald, maar zo wilde Bob niet verder. Een zoektocht volgde en de koers van Sixty Fruits veranderde: de geestelijke kant kreeg prioriteit, vervolgens kwaliteit in alles, en dan pas zou eventuele groei relevant worden. In deze sessie deelt Bob ervaringen vanuit een weerbarstige praktijk, en zal jou uitdagen om ernst te maken met geestelijke doelen.

 Bob Houter maakte een carrière switch; vanuit zijn ervaringen in het bedrijfsleven startte hij een sociale enterprise met een missie. www.sixtyfruits.nl.

 

  • De Hoop Werkprojecten; de weg naar een gezonde bedrijfsvoering bij een non-profit.

Een weg als Jozef?  Van droom, naar put, naar een gezonde bedrijfsvoering bij een non-profit organisatie. “Wat vind je belangrijker: iemand die tot bekering komt óf een winst van € 100.000?” Dat was een prikkelende vraag bij mijn sollicitatie.Om na 25 jaar in het harde bedrijfsleven werkzaam te zijn geweest een overstap te maken naar een zorginstelling was zowel voor medewerkers als voor mijzelf een hele uitdaging. Zeker als je start met een fors negatief bedrijfsresultaat. Hoe ervaar je Gods leiding hierbij?

 

 Han van den Boogaard is directeur van leerwerkbedrijf Werkvisie De Hoop. Vanuit het bedrijfsleven ging hij aan het werk bij een verliesgevende zorginstelling die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt. 

 

  • Van ‘aid to trade’: uitdagingen en kansen. Door Hans Walhout

Een ontwikkeling van ‘aid to trade’ is gaande, als het gaat om hulp aan ontwikkelingslanden. Wat zijn de uitdagingen, de valkuilen en de risico’s? Maar vooral: wat zijn de mogelijkheden? Tijdens deze sessie ga je je bewust worden van de kansen in Afrika, de ‘dubbele’ winst die het kan opleveren en met welke omgevingsfactoren rekening te houden als je daar een BAM onderneming wilt opzetten. Hans Walhout zal het gesprek met de deelnemers hierover aangaan vanuit zijn visie en ervaring in Ethiopië.

 Hans Walhout heeft jarenlange managementervaring bij een BAM-onderneming in Ethiopië. Terug in Nederland begeleidt hij vanuit Quadraat Global ondernemers bij het opzetten van business initiatieven in ontwikkelingslanden. https://quadraat.global

  • Rondetafelgesprek; denk mee over de ontwikkelingen van BAM Nederland.  

Business as Mission is een beweging die een platform wil bieden aan initiatieven waar business en missie integreren, met als doel Gods Koninkrijk – liefde, hoop en recht – uit te dragen. In deze sessie staat vooral centraal: waar en hoe zie jij de integratie van business en missie? En zou BAM daarin van betekenis kunnen zijn?

 Erwin Wietses is bestuurslid van BAM Nederland en leidt en denkt mee met diverse BAM gerelateerde initiatieven.

  Gea Gort heeft zich gespecialiseerd in BAM en fungeert als een ‘spin in het web’ van de beweging. 

 

Hier vind je het hele programma op de donderdag >>

Hier vind je info over het programma op vrijdag >>