Weer ‘normaal’…

Deze illustratie hangt op ansichtkaartformaat in mijn werkkamer. Ik* heb het met een plakbandje aan de rand van de vensterbank geplakt. Het is zo’n illustratie waar je regelmatig bij weg kan dromen en meestal ben ik dan in zo’n dagdroom de “andere vogel” of de “vreemde vogel”. In sommige overpeinzingen ken je ook nog namen toe aan de meewarig kijkende vogels die zo naar beneden kijken. Herkenbaar? Als betrokkene bij Business as Mission misschien eens aardig om dit experiment te doen. Wat maakt jou die “andere vogel”, en wie zitten er om je heen?

De overpeinzing krijgt weer een heel andere dimensie als je de illustratie omdraait. Tenminste bij mij wel. Maar dat is misschien iets voor later….

Nu gaan we het hebben over “weer normaal”. Op mijn bureau liggen een flink aantal artikelen uit kranten en tijdschriften van de afgelopen periode die allemaal op de één of andere manier bezig zijn met het thema: “weer normaal”, “terug naar normaal” of juist niet “terug naar normaal”. 

In de Nieuwe Koers (mei 2020) trof mij het interview met Julián Carrón, priester bij Comunione e Liberazione, Milaan*. Over de huidige crisis zegt hij: “De werkelijkheid is met volle kracht ons leven binnen gevallen en heeft onze kwetsbaarheid en inconsistentie laten ervaren. We voelen een nieuwe vertwijfeling opkomen, over onze manier van leven, over de zin van het leven”. En verder in het interview: “We zijn weggerukt uit onze comfortzone en worden overvallen door vragen”.

Vragen naar “normaal”.

Voor mij begon de zoektocht naar een ander normaal een aantal jaren geleden. Als “rentmeester” ben ik al tijden betrokken bij het nadenken over het anders definiëren van “rendement”; als Impact Investor nadenkend over de triple bottomline: People, Planet en Profit. En daarbij terechtgekomen in netwerken van vermogende families die het doing good, whilst doing business (in kleine- of in hoofdletters) in het vaandel hebben staan. Catalyzing wealth For Change was en is de slogan van die netwerken. Het is mooi om te zien dat (met daarbij de seculiere wereld voorop lopend) dit gedachtegoed meer en meer mainstream wordt. People, Profit, Planet en nadenken over stakeholders value in plaats van shareholders value. Het nieuwe normaal (?).

Toch kwam er in die jaren voor mij ook het moment dat ik me (als christen) herkende in de illustratie van de vogels. Waar zijn mijn broeders en zusters in deze netwerken, waar kom ik in de kerk de Sustainable Development Goals tegen? Want tenslotte hebben we het wel over de prachtige schepping van mijn Vader in de hemel, een schepping die “goed”…. nee, “zeer goed” is. En helaas, de illustratie gaf ook weer hoe ik mij onder geloofsgenoten voelde in mijn zoektocht naar “goed rentmeesterschap”. De People, Profit, Planet-gedachte was daar nog niet zo wijd verspreid, en dan komt de Purpose, hoe goed bedoeld ook, als een vlag op de modderschuit te staan.

Via onverwachte wegen en ontmoetingen kwam ik op het spoor van Business as Mission: avonden bij Interserve, ontmoetingen met Gea Gort, het BAM Congres vol met educatie en inspiratie.

Business as Mission is voor mij een stuk gereedschap uit de gereedschapskist geworden, aangereikt door de Vader om zout en licht te zijn. People, Planet, Profit en Purpose zoals Gea Gort in haar boeken uitlegt en waar Balt Leenman in zijn blog van 2 november 2019 een heldere analyse over schrijft. Samengevat: “The Business of Business is to improve the state of the world”. En iedereen roept: Amen!

Terug naar de kop boven deze column: WEER NORMAAL… De “wereld” zoals we die kenden (en misschien als normaal ervaarden) is niet meer, of is in ieder geval redelijk tot stilstand gekomen. Veel vragen…, ook heel veel tranen. Dichtbij en verder weg. Was onze, was jouw comfortzone wel zo “normaal”? Hoe mooi zou het zijn als Business as Mission voor Christen ondernemers “normaal” gaat worden.

Pak de illustratie er nog eens bij. WEER NORMAAL…? En jij?

 

*Door IDEE

IDEE is een pseudoniem, en zal de komende tijd regelmatig onder dit pseudoniem een bijdrage leveren. Reacties mogen naar geagort@gmail.com  

 

*https://nl.wikipedia.org/wiki/Gemeenschap_en_Bevrijding.