Wat ik van mijn vader leerde over de betekenis van ‘welvaart’

Mijn vader had de gave om welvaart te creëren: overal zag hij mogelijkheden. Qua financieel inkomen, maar ook op sociaal terrein creëerde hij samen met mijn moeder welvaart. Mede door hun royale en hartelijke gastvrijheid. Dit werd uitvergroot toen zij later een jachthaven kochten: van heinde en ver kwamen mensen naar deze jachthaven in het waterrijke Friesland, waar voor elke portemonnee tweedehands boten te koop lagen en waar in een sfeervol restaurantje op de haven nagepraat werd. Ondertussen maakten mijn ouders gekheid met de medewerkers; het personeel was min of meer deel van de familie en konden rekenen op een extraatje als er winst gemaakt werd. De sfeer op de jachthaven ademde welvaart – maar dat was breder dan geld-verdienen. Voor mij betekende business daarom niet ‘mensen die rijk werden ten koste van anderen’, maar het betekende mensen die gepassioneerd werkten en hun overvloed deelden. Ik zag door het leven van mijn vader: iemand die op verschillende terreinen initieerde, risico’s durfde te nemen en potentie zag waar anderen die niet zagen.

Met ‘business’ ben ik dus opgegroeid; het was voor mij een warm, menselijk en sociaal rijk begrip. Ik ging zelf destijds niet de business in, maar werd na mijn huwelijk gegrepen door ‘missie’ en ging werken aan boord van de hulpverleningsschepen van Mercy Ships en toen we daarvoor een kantoor op gingen zetten in Rotterdam, zocht ik vervolgens hoe aansprekende, relevante missie eruit zou kunnen zien in deze mooie stad. In die zoektocht stuitte ik op het begrip ‘Business as Mission’ en was verkocht! Als je gepassioneerd ondernemerschap integreert met een holistische vorm van missie, dan zou je iets krachtigs krijgen. Daarvan was ik overtuigd, want daar had ik iets van bij mijn vader geproefd: ondernemers met passie, die rijkdom op sociaal en materieel gebied kunnen scheppen. Intussen zag ik in mijn verdere research ondernemers die dat deden met een doordachte missie, biddend, met een hart gericht op God: in Rotterdam, en later wereldwijd. Van dat soort ondernemers, met dat talent, heeft de Kerk in haar breedte meer nodig; om het buitenland mee te dienen waar materiele en sociale noden hoog zijn, maar in de huidige tijd ook in Nederland waar het Goede Nieuws amper aan lijkt te sluiten bij de beleving van mensen. En waar we dat Goede Nieuws vaak hebben ingeperkt tot privésfeer, geestelijk terrein en hiernamaals. Maar het evangelie heeft wat te zeggen over al onze levenssferen.

Daarom ben ik zo enthousiast over de thema’s die we op het Business as Mission congres op 19 en 20 november op de kaart zetten: het belang om welvaart creëren, maar ook over het thema business & gemeentestichting (later meer daarover). Juist nu de materiële en sociale nood wereldwijd toeneemt door Covid-19, is het thema ‘welvaart creëren als gave en als opdracht’ relevanter dan ooit. Het is mijn gebed dat we als BAM Nederland een klein steentje bij mogen dragen om ondernemers aan te moedigen om het door God gegeven welvaart-scheppend-talent serieus te nemen, van harte te omarmen en in te gaan zetten. Tot eer van God, en tot zegen voor de samenleving. In Nederland en daarbuiten.

Meer over het BAM Congres 2020