Succes & ploeteren

Gary Ginter (VS) weet wat succes is in business: zijn laatste bedrijf werd voor miljoenen verkocht aan Goldman Sachs. De twintig jaar daarna was het echter ploeteren als medeoprichter van VAST Power Systems, met als missie God te dienen door energie op de markt te brengen die goed is voor mens en milieu.

Gary was betrokken bij de start van tientallen (BAM)bedrijven. Hij moest helaas afzeggen als spreker op het BAM Congres 2022 wegens een beknelde zenuw in de rug.

 

Roeping

Als twintiger studeerde Gary theologie en ervoer een roeping voor business. Zijn peers, de mede-studenten in de zeventiger jaren, begrepen weinig van zijn roeping. Nog steeds is onder theologiestudenten zoiets niet gebruikelijk, maar destijds werd er helemaal vreemd tegenaan gekeken. “Business werd gezien als zondig,” vertelt Gary met een glimlach. “Het klonk hen in de oren alsof je de drugshandel ingaat om geld te verdienen voor zending,” en vervolgt:  “Gelukkig begrepen mijn docenten het wel en moedigden me aan.”

Succes

Gary werd succesvol in business. Zo was hij o.a. een van de grondleggers van de Chicago Research & Trading Group (CRT) wat verkocht werd aan NationsBank, was een aantal jaren topman van Globex en later partner en mede-eigenaar van Hull Trading Company. Dat laatste bedrijf werd verkocht aan Goldman Sachs. Miljoenen zag Gary over de jaren door zijn handen gaan, maar dat geld werd geïnvesteerd in BAM-bedrijven of weggegeven. Gary had namelijk samen met zijn vrouw Joanna al jong gekozen voor een sobere en eenvoudige levensstijl. Hij hield kantoor in de indrukwekkende skyscrapers van trendy Chicago, maar ’s avonds keerde hij terug naar een bescheiden woning downtown Chicago.

Volharding en gehoorzaamheid

VAST Power Systems is een uitvinding van Gary’s vader. Na de verkoop van Hull Trading kreeg hij een aanbod om partner te worden bij Goldman Sachs, maar hij wist zich geroepen om VAST te ontwikkelen onder de slogan ‘energie produceren waarvan de uitlaatgassen zo schoon zijn dat je ze kunt inademen’. Het echtpaar stak hun laatste geld in deze enterprise. Het werd daadwerkelijk ploeteren en pionieren. Gary vertelt: “De laatste twintig jaar zijn de moeilijkste jaren van mijn leven geweest. Een aantal keren leek het erop dat we door zouden breken, maar toch gingen veelbelovende deals op het laatst niet door. Als het aan mij had gelegen had ik maar wat graag het bijltje erbij neer gegooid, maar we kregen daar nooit vrede over. Louter vanuit gehoorzaamheid gaan we door.”

BAM

Door de jaren heen was Gary betrokken bij de BAM-beweging en voorlopers daarvan. Hij hielp bij de opstart van diverse BAM-bedrijven zowel internationaal alsook in achterstandswijken in de VS. Waarschijnlijk deed hij dat met een hoog gehalte aan idealisme, want hij relativeert met een lachje: “Met wisselend succes. Ik ken intussen de valkuilen.” Bij de Europese BAM beweging is hij in zijn hart al jarenlang betrokken: wekelijks bidt hij voor verschillende betrokkenen bij naam. Dit jaar, in 2022, moest hij helaas afzeggen wegens een beknelde zenuw in de rug, maar hopen dat deze integere, toegewijde vaderfiguur ons in de toekomst in levende lijve zal komen inspireren.

Registratie BAM Congres >>

Blijf op de hoogte en geef je op voor de BAM-updates >>