Gesprek met Erwin over Stadsklooster Dordrecht

‘In het Stadsklooster kom je thuis’ 

Door Gea Gort

“Het thema ‘thuiskomen’ gaan we in alles doorvoeren,” vertelt Erwin Wietses, initiatiefnemer van het onlangs aangekochte pand in hartje Dordrecht. Het thema zal op een creatieve manier handen en voeten krijgen in het restaurant, B&B en hostel, alsook in de gebedskapel: “Daarbij is onze hoop dat mensen ook thuis gaan komen bij God, de Vader.” Erwin vertelt hoe het project tot stand kwam, en over zijn ervaringen met het zakelijke runnen van een ministry.

Want Erwin kan zich intussen BAM-ervaringsdeskundige noemen: vanuit zijn verlangen om Dordtse jeugd met God in aanraking te brengen, ontstonden business ideeën en initiatieven. Vervolgens raakte hij nauw betrokken bij de BAM-beweging als initiator van het BAM Congres en bestuurslid van Business as Mission Nederland. 

Erwin, het is duidelijk dat je gelooft in het integreren van business en missie. Toch maak je ook een kanttekening, want het is jouw ervaring dat het lastig is om als ondernemend persoon verantwoordelijk te zijn voor zowel de business- en de ministry-kant. Wil je dat eens toelichten?

“Toen ik Bonfire in de Bonifatiuskerk runde en beide taken niet duidelijk gescheiden waren, vroegen mensen zich bijvoorbeeld af waarom ik niet op de worship avond was. Dat kan ik begrijpen, en als ministry-leider wilde ik mensen persoonlijke aandacht kunnen geven, maar ik wilde ook aan een zakelijke netwerkbijeenkomst deelnemen om business binnen te halen. Dat ging wringen, en daarom besloten we dat een teamgenoot verantwoordelijk zou worden voor de ministry en de community. Dat gaf mij ruimte om me te richten op het ontwikkelen van de business, zodat we genoeg betaalde events in de kerk konden organiseren om financieel gezond te worden. Ik vond dat leuk om te doen, en de verantwoordelijkheden waren ook duidelijk voor het team en de deelnemers.”

Ga je de taken ook op die manier verdelen in het Stadsklooster?

“Ja, we hebben al iemand op parttime basis ingehuurd voor het helpen opzetten en runnen van het hostel, de B&B en het restaurant. Deze persoon heeft ervaring als verandermanager in de horeca en exploiteert bijzondere B&B plekken. Ik ken hem vanuit Jeugd met een Opdracht (Alblasserwaard) waarbij hij nog steeds betrokken is. In het Stadsklooster gaan we de verantwoordelijkheden duidelijk verdelen en zijn nog met mensen in gesprek voor het overzien van de ministry. Daarbij willen we een aantal mensen gaan betalen, zodat we meer stabiliteit en professionaliteit kunnen bieden.  Maar voor projecten zoals deze zullen we ook altijd vrijwillige krachten nodig hebben; denk alleen al aan het gebedswerk in de kapel.” Dan vervolgt hij met een lach: “Ik zou me tenminste niet voor het bidden willen laten betalen!”

Kun je iets meer vertellen over het Stadsklooster, en jouw rol daarin?

“Het project valt onder Bonfire Dordrecht. Met Bonfire-betrokkenen heb ik het concept ontwikkeld in nauwe samenspraak met de investeerder, projectontwikkelaar en architecten. We willen een soort modern Stadsklooster ontwikkelen, en we zullen het gaan huren van een betrokken investeerder. We hebben een en ander doorgerekend en een redelijke huur afgesproken. Het ontwikkelen van een concept als deze en het begeleiden daarvan is super leuk en ik hoop dat in de toekomst meer te gaan doen. Hier in het klooster zal ik straks de grote lijnen blijven overzien.”

Dit is een flink project. Hoe start je zoiets? Kun je iets over je achtergrond vertellen?  

“In het begin van mijn huwelijk heb ik jarenlang bij De Hoop gewerkt. Daar had ik allerlei geloofservaringen, maar mijn echtgenote werkte in een andere branche en had dat niet in haar dagelijks werk. We merkten dat we daardoor uit elkaar groeiden en besloten om er een periode tussenuit te gaan om aan het fundament van ons huwelijk en gezin te werken. Het werd een Discipelschap Training School (DTS) bij Jeugd met een Opdracht. In die periode van vijf maanden groeide bij mij het verlangen om met jeugd aan de slag te gaan. Dus toen we terugkwamen in Dordrecht begon ik met andere jeugdleiders jongerenbijeenkomsten. Een stadsbrede beweging van jongeren en gebed groeide, we richtten Bonfire op, en kregen het plan om een ruimte te huren. Zodoende kwamen we bij de Bonifatiuskerk, maar toen moest er ineens wel vijfduizend euro per maand op tafel komen voor de huur. Dat was een geloofsstap en een uitdaging, maar maakte ook de businesskant van mij wakker.”

Ja, zo groeit zoiets. Maar waarom stoppen met huren en een groot pand aankopen?

“Projectontwikkelaars hebben de kerk gekocht en wij moesten eruit. Wij wilden de kerk ook kopen, maar kregen daar de kans niet voor. Dat was januari 2020, kort na het BAM Congres van november 2019. We kwamen toen als Bonfire in een sluis-periode.”

‘Sluis-periode’? Leg eens uit.

We hadden in gebed het beeld van een sluis gekregen. Dit vond weerklank bij ons als groep. De sluis kwam vol water, en bracht ons naar een ander niveau. We zouden anders de sluis uitkomen, dan hoe we erin waren gegaan. We wisten dus dat de ministry er anders uit zou gaan zien. Intussen groeide het verlangen om zichtbaar aanwezig te zijn in de stad, we keken rond naar gebouwen in Dordrecht en intussen groeide ook de relatie met de projectontwikkelaar en investeerder.”

Wanneer ga je open, en kun je nog hulp gebruiken?

“We hopen voorjaar 2022 de deuren te openen. En jazeker, we kunnen hulp gebruiken bij de sloopwerkzaamheden. De verbouwing en inrichting van restaurant, B&B en hostel wordt gedaan door de investeerder, maar de inrichting van de gebedskapel en de kantoorruimtes is onze verantwoording en daar kunnen we ook hulp bij gebruiken.”

Er gaat dus nog flink verbouwd worden. Kun je iets vertellen over de plannen?

“Het concept voor het hostel wordt anders dan de gebruikelijke stapelbedden, want elk bed zal een eigen bureau en stoel krijgen. We zijn dat aan het ontwikkelen in samenwerking met het Bunk-hotel en TU Delft. Dat wordt uniek in Nederland. Vanaf de straat krijg je een uitnodigend zicht op de binnenplaats en in de gebouwen aan de achterkant van de binnenplaats komen kantoren en ruimtes voor o.a. muziek en video. We hebben vergunning voor een groot terras op de openbare ruimte voor het gebouw en in het restaurant komen grote tafels waar de pannen, zoals thuis, op tafel staan en je bij elkaar aanschuift om onderling contact te stimuleren.”

Meer weten? Kijk op www.bonfiredordrecht.nl