Hans Bol
Hans investeert in start-ups en begeleidt hen naar een volgende fase. Zo is hij betrokken bij Landcent Europe BV, een BAM bedrijf dat anti-malaria producten ontwikkelt. Vanuit zijn betrokkenheid bij Youth for Christ zag hij mission over de jaren veranderen; vanuit wetenschappelijk onderzoek en ervaringsverhalen wil hij helpen om BAM meer inhoud te geven.
Gea Gort
Gea is mede-initiator van BAM Nederland en geeft leiding aan de beweging. Daarnaast initieerde ze BAM Moves: een podcast met daaraan verbonden een leeromgeving. Vanuit haar internationale studie Transformational Leadership for the Global City verdiepte ze zich in BAM en schreef er boeken over.
Bert & Diewertje
Bert & Diewertje zijn BAM Impact Investeerders. Zij investeren wereldwijd in BAM-bedrijven. Het ondernemerschap zien zij als middel om welvaart te creëren voor mensen en samenlevingen; d.w.z. naast financiële, eveneens sociale, culturele en geestelijke rijkdom. Want de Bijbel en de Sustainable Development Goals zijn hun leidraad.
Erwin Wietses
Erwin leidt Bonfire, een community van hoop in Dordrecht, en combineert daar missie met ondernemerschap. In 2017 initieerde hij het BAM congres, wat sindsdien jaarlijks plaatsvindt.
Emmie van Halder
Emmie is serial entrepeneur en Impact Investeerder met zeer ruime ervaring in start-ups, business development, impact investment, en internationalisering. Ze heeft een breed netwerk en bekleed diverse bestuursfuncties bij nationale en internationale BAM-gerelateerde initiatieven en bedrijven, zoals Batazia vertaal-app voor Afrikaanse dialecten en Stichting 488 (inclusief lunchroom) in Den Haag. Ze is mede-auteur van ‘A European Africa Agenda 2025-2100’.
Balt Leenman
Balt is oprichter van g-company Salesforce consultancy, die NGO’s helpen om middels technologie hun invloed te vergroten. Daarnaast begeeft hij zich in de start-up scene in Nederland om migranten te helpen een bedrijf te starten. Balt is mede oprichter van Africolt, een technologie consultancy organisatie in Kenia, waar hij banen creëert.
Peter van Dillen
Peter investeert al jarenlang in bedrijven in Nederland en in ontwikkelingslanden. Dit zijn geregeld sociale ondernemingen of BAM georiënteerde bedrijven, waarbij impact voorop staat en gewerkt wordt met geduldig kapitaal. Ook is hij betrokken bij diverse impactfondsen en daarnaast onderdeel van Promissie, waarbij familiebedrijven worden geholpen rondom bedrijfsoverdracht.
Bas de Heede (pseudoniem)
De werkgroep BAM & Buitenland helpt beleidsmakers van zending- & ontwikkelingsorganisaties BAM te integreren door het gebrek hierover te faciliteren. Bas geeft leiding aan de werkgroep. Hij heeft ervaring als BAM-ondernemer in Jemen, en is initiatiefnemer van de Interserve BAM-club avonden rondom ondernemerschap en zending.
Wim Hasselman
Wim richt zich op global missions, ontwikkelingsprojecten en Impact Investeren. Middels zijn organisatie MissionInvest matcht hij missionaire (business) projecten met investeerders. Wim heeft een achtergrond in internationale business en zette voor een NGO een ondernemersnetwerk op.
Want we geloven:
In de transformerende kracht van business als we Christus centraal stellen.
In de kracht van samenwerking, bemoediging en gebed.
In een God die ons inspiratie wil geven voor concrete oplossingen,
zodat recht gedaan wordt aan mens en samenleving.
In Nederland en daarbuiten.
Daarom willen we:
- Ondernemers en aspirant-ondernemers in hun roeping bevestigen.
- Het denken transformeren over business door een geïntegreerd denken over geloof en werk te bevorderen binnen het brede lichaam van Christus, met name binnen business, kerk, zending & onderwijs.
- Verbinden en inspireren.
Door:
- Organiseren van een jaarlijks congres.
- Faciliteren en verbinden, door o.a. BAM-bedrijfsbezoeken, BAM-bijeenkomsten met zending & ontwikkelingsorganisaties, BAM & Kerk(stichting), investment-matching, etc.
- Inspireren en informeren d.m.v. de BAM-update en overige publicaties.
Het geïncarneerde evangelie gaat over het diepgaande besef dat God mens werd en onder ons kwam wonen. Uitgedrukt in één zin: ‘een missionaire manier om het hele geïncarneerde evangelie in ons dagelijks leven na te leven; waar we werken en waar we wonen’. Het is holistisch; het gaat over het hiernamaals, maar ook over het hier en nu.
Theology of Work (Theologie van Werk, kortweg TOW) is daar een uiting van. Zie bijvoorbeeld The Theology of Work Project, een internationaal breed gedragen project. Zij wil christenen toewijden en uitrusten voor werk zoals God het voor ogen heeft en schrijven op hun site: “Een christelijke benadering maakt werk zinvoller en productiever en komt ten goede aan mensen met wie en waarvoor we werken, helpt ons bij uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en brengt glorie aan God.” Internationaal doceren diverse Bijbelscholen en theologische opleidingen over TOW, evenals een groeiend aantal opleidingen les geven over BAM.
Een voorbeeld van de beweging naar meer zingeving is de aanstelling op het Erasmus in Rotterdam van theoloog Paul van Geest en econoom Lans Bovenberg in 2019. Op de site van Erasmus: “(…) Met het instellen van de leerstoelen wil de EUR een bijdrage leveren aan interdisciplinair onderzoek en onderwijs tussen filosofie, economie en theologie. Daarmee sluit zij aan op belangrijke ontwikkelingen binnen het economisch denken en verwacht hiermee zowel het onderwijsaanbod van de filosofische als de economische opleidingen te verrijken.” Met de ‘belangrijke ontwikkelingen’ bedoelen zij o.a. de eenzijdige benadering in de economie als enkel ‘rationeel’ mens. De titel van Lans Bovenberg zijn oratie is dan ook veelzeggend: ‘Where is the love’.
Lees het dubbelinterview met Van Geest en Bovenberg in Trouw > “Theologie krijgt een plek aan de economische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Want de wijsheid uit de theologie is ook voor economisch onderwijs onontbeerlijk.”
VERDIEPING
Welvaart creëren in Bijbels perspectief
Het document Welvaart creëren in Bijbels perspectief is de Nederlandse vertaling van het eerder verschenen rapport “Wealth Creation: Biblical Views & Perspectives”. Het origineel is te vinden op de site van BAM Global
Rijkdom creëren en de rol van de Kerk
Het document Rijkdom creëren en de rol van de Kerk is de vertaling van het eerder verschenen rapport The Role of the Church in Wealth Creation. Het origineel is te vinden op de site van BAM Global.
Rijkdom creëren en rentmeesterschap van de schepping
Het document ‘Rijkdom creëren en rentmeesterschap van de schepping’ is de vertaling van het eerder verschenen rapport Wealth Creation and the Stewardship of Creation. Het origineel is te vinden op de site van BAM Global.
Wie wil er missionair zijn?
In het document van de PKN, Wie wil er missionair zijn? gaat Gert-Jan Roest dieper in op ‘verwarring, allergieën en de inhoud van missionair werk’. In hoofdstuk 6 over ‘Leven, doen en spreken’ wordt ook BAM genoemd.
BOEKEN
ONZE PARTNERS