Nu voorbereiden, straks gas geven

De toekomst is onzeker. Veel lijkt stil te staan. Het is alsof de wereld haar adem inhoudt: wat gaat er gebeuren, in wat voor wereld leven we straks? De onzekerheid kan verlammen, maar ik hoor opvallend veel geluiden over ‘voorbereiding’; een actief en positief anticiperen op dat wat komen gaat. Zoals Hans Walhout. Hij heeft visie voor economische ontwikkeling in Afrika. En anderen met hem. “Ik verwachtte dat alles stil zou vallen,” vertelt Hans, “Maar in plaats daarvan zijn we aan het voorbereiden om straks gas te kunnen geven.

Onder de vlag van Quadraat Global begeleidt hij bedrijven en ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ze zijn voor opdrachtgevers o.a. bezig met het oprichten van een fabriek in Ethiopië, het uitrollen van een housing project en het door ontwikkelen van een softwarebedrijf. “Na het uitbreken van corona was er tijdelijk radiostilte,” vertelt Hans, “Daarna groeide het besef dat het nu meer dan ooit nodig is.”

   Hans Walhout woonde en werkte negen jaar met zijn gezin in Ethiopië waar hij leiding gaf aan een staalfabriek, die vanuit het BAM-gedachtegoed opereren. Vanwege opgroeiende kinderen kwamen ze in 2019 terug naar Nederland. Daarna is hij aan de slag gegaan bij Quadraat Global, één van de bedrijven van Bram Quaak. Hans vertelt: Ik kende Bram al langer, en vanuit een gezamenlijke visie voor economische ontwikkeling van kwetsbare gebieden dragen we vanuit Quadraat Global ons steentje bij. Onze focus ligt op bedrijfsontwikkeling, projectmanagement en training & coaching van expats”

“We waren dus nog maar een half jaar onderweg,” vervolgt Hans, “In januari en februari zag het er veelbelovend uit. Met ons team hadden we een mooie startbaan gebouwd en de wielen leken los te komen. Toen kwam corona, en het voelde alsof ons vliegtuig terug op de startbaan klapte: einde van Quadraat Global! Maar de ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn zeer bemoedigend.”

Luisterend naar Hans, herken ik me in zijn verhaal. Ook ik stond begin dit jaar klaar op de startbaan. Toen kwam corona en de verlamming. Vervolgens omdenken: hoe gaan we het nu doen met Business as Mission? Ondertussen groeide de overtuiging van het belang van BAM: ondernemerschap in dienst van God en medemens, geworteld in hoop, geloof en liefde. Ook anderen geloven dit. Samen mogen we optrekken, mét onze God die de weg baant. Daarom kijk ik met verwachting uit naar de toekomst; wat die ook brengen moge.

Tekst Gea Gort, foto’s zijn van site Quadraat Global