Landcent’s pitch met bijzondere gevolgen
Armoede-gerelateerde ziekten
Arun Prabhu heeft een lange adem nodig voor de missie van Landcent: het aanpakken van armoede gerelateerde ziekten zoals malaria met betaalbare innovaties. ‘De afgelopen vijftien jaar hebben we als onderzoeks- en ontwikkelingsbedrijf gewerkt,’ legt Arun uit. ‘Nu zijn we bijna klaar voor de markt en bereiden we ons voor om onze producten te leveren aan kwetsbare gemeenschappen in malaria-gebieden.
Een pitch met gevolgen…
Naast een lange adem, zijn investeringen nodig. In 2019 was Arun net het Europese kantoor in Schiphol-Rijk gestart, hoorde over het BAM Congres, ging erheen en vroeg of hij kon pitchen. Hij kreeg tien minuten; het werd een moment met bijzondere gevolgen.
Want een van de juryleden was Wim Hasselman. Wim was net met MissionInvest begonnen. Beiden maakten nader kennis, Landcent doorliep de procedure van MI, werd goedgekeurd en sindsdien hebben investeerders 7 miljoen ingelegd in Landcent.
Interview met Arun
Hoop, Geloof en Doorzettingsvermogen: Arun Prabhu en de Strijd tegen Malaria
Door Gea Gort
In Schiphol Rijk, vlakbij Amsterdam, spreek ik Arun Prabhu, de medeoprichter van Lancent. Anderhalf jaar geleden deden we ook een podcast met Arun, het was de eerste podcast die Bill Job en ik samen hosten. Ook Arun heeft die keer als bijzonder ervaren: “Ik weet het nog goed,” zegt hij. Dit keer is Bill in het buitenland en ben ik alleen met Arun. Dan gaat het gesprek verder over de missie van Landcent: het aanpakken van armoede-gerelateerde ziekten, zoals malaria, door middel van betaalbare innovaties.
Arun komt uit Ooty, India, een mooi bergstadje. “Soms vraag ik me af wat ons naar Nederland brengt,” glimlacht hij. Het is in Nederland herfst en regenachtig. Ik begrijp wat hij bedoelt. “Maar ik geloof dat God een doel voor ons heeft,” vervolgt Arun en vertelt over de lange reis die hij en zijn vrouw, Christina, gemaakt hebben. Ook over een moeilijke periode van onvruchtbaarheid, waarna ze toch hun zoon Brendan mochten verwelkomen. Brendan werd geboren in Shanghai, waar Arun 12 jaar werkte in de textielindustrie. Hun ervaringen als gezin maken hen tot echte wereldburgers.
We praten over de groei van Lancent over de afgelopen anderhalf jaar. “Toen je hier voor het laatst was, waren we net verhuisd, en overal stonden dozen,” zegt hij. “Nu hebben we opnieuw net onze kantoorruimte verdubbeld naar 200 vierkante meter en ons team is ook verdubbeld.” Arun vertelt met passie over hun missie om de strijd tegen armoede-gerelateerde ziekten te versnellen door betaalbare, veilige en effectieve producten te ontwikkelen voor kwetsbare groepen in lage- en middeninkomenslanden.
Bij het nadenken over zijn vorige carrière in de textielindustrie, vertelt Arun hoe hij en zijn zakenpartner, Danny Lin, zich realiseerden dat hun werk een groter doel miste. Ze gingen zich verdiepen in de wereld van medische textiel. “Veel farmaceutische bedrijven investeren niet in ziekten die de armen treffen, omdat daar weinig winst mee te behalen valt,” legt hij uit. “Ook is er gebrek aan innovatie op dit terrein en dat is zorgwekkend, vooral als levens afhankelijk zijn van betaalbare oplossingen.”
Teamleden
Het gesprek verschuift naar de positieve ontwikkelingen binnen Lancent. “We hebben geluk te werken met geweldige teamleden die de visie delen,” zegt Arun. Hij vertelt over Peter, hun Chief Scientific Officer, die na een toevallige ontmoeting in Shanghai bij het team komt. Peter, met een achtergrond in research van geneesmiddelen bij Novartis, is zeer gemotiveerd om ziekten aan te pakken die zijn thuisland Ghana nog steeds treffen. “Die gedeelte motivatie is cruciaal want het gaat niet alleen om wat we doen; het gaat ook om met wie we dat doen,” benadrukt Arun.
De aanstelling van Erik, een expert in leveranciersbeheer van Johnson & Johnson, is een andere belangrijke stap voor Lancent. “Evenals Peter komt ook hij op het juiste moment bij ons,” vertelt Arun. Zowel Peter als Erik accepteren lagere salarissen dan ze elders zouden kunnen krijgen, gedreven door hun gedeelde passie voor de missie. Dit geldt overigens voor het hele team van Landcent.
Groei
Als we het hebben over de uitdagingen van het groeien van een startup naar een scale-up, wordt Arun enigszins sober. “Financiering is altijd een zorg voor me geweest,” geeft hij toe. “Ik voel de verantwoording dat er genoeg middelen zijn om de lonen van het team te betalen en vooruit te blijven gaan.” Ondanks deze druk blijft Arun optimistisch. Hij vertelt hoe MissionInvest, geleid door Wim Hasselman, een cruciale rol speelt in het verkrijgen van fondsen voor Lancent, door verbindingen te leggen met investeerders die hun visie delen. “Wim is een enorme steun en hulp voor ons,” zegt Arun.
‘Wie’ in plaats van ‘hoe’
Terwijl hij terugkijkt op zijn reis, deelt Arun een belangrijke les: “Telkens als ik de Here God om leiding vraag, krijg ik een ‘wie’ in plaats van een ‘hoe’.” Hij legt uit dat de juiste mensen op de juiste momenten in hun leven komen, waardoor hun inspanningen om armoede-gerelateerde ziekten aan te pakken worden versterkt. Dit benadrukt de waarde van samenwerking bij het aanpakken van wereldwijde problemen.
Naarmate ons gesprek ten einde loopt, spreekt Arun over zijn hoop voor de toekomst. “Over 18 maanden willen we onze producten op de markt brengen,” zegt hij. Met enthousiasme vervolgt hij: “We hebben al veldproeven uitgevoerd, en de feedback is positief. We staan op het punt de markt op te gaan en iets belangrijks te bereiken.”
Met elk verhaal wat Arun schetst wordt het belang van doorzettingsvermogen duidelijk. Ondanks de obstakels is de voortgang van Lancent een bewijs van doelgerichte inspanningen. Wanneer we de podcast afsluiten, wordt duidelijk dat Arun’s reis niet alleen gaat om het ontwikkelen van producten; het gaat om het bijdragen aan een beweging—een gezamenlijke inspanning om op te komen voor de zwakken, voor degenen die vaak vergeten worden.
In een wereld vol uitdagingen herinnert het verhaal van Arun ons eraan dat verandering mogelijk is wanneer we samenwerken en we elkaar daarbij mogen inspireren om oplossingen te zoeken voor de urgente problemen in de wereld. Het is bemoedigend om door het gesprek heen te horen hoe de BAM-beweging hierbij ook een rol heeft gespeeld.
Gebed
Tot slot komt ook nog het belang van de gebedsruimte in het kantoor ter sprake. Bij binnenkomst was het deze ruimte die Arun me met groot enthousiasme liet zien. Hij vertelt hoe een gesprek met Bill Job hem bepaalde bij het belang van gebed en worship op het bedrijf. Bij Arun is een diep besef dat de Here God leidt; hij weet zich afhankelijk van Hem. De vraag komt heel natuurlijk en als vanzelfsprekend bij mij naar boven: “Arun, zou je deze podcast af willen sluiten met gebed?”
Twee podcasts met Arun
‘Twee jonge mannen testen thuis in de wasmachine het eerste malarianet’
De eerste podcast van ‘Kingdom Keys for Business, Life and Work’ was met Arun, daarin hoor je het hele verhaal; vanaf het prille begin in 2008 toen twee jonge mannen thuis in de wasmachine het eerste malarianet testen, tegen de stroom inzwommen, doorgingen, en elke keer ook Gods hand ervoeren.
De tweede podcast maken we anderhalf jaar later en dan horen we over de uitdagingen die groei met zich meebrengt.
Landcent; A Business Addressing Poverty-Related Diseases (26-06-2023) >>
From R&D to Market: Arun Prabhu’s Journey with Lancent (29-09-2024) >>
Blijf op de hoogte en ontvang inspirerende verhalen middels de BAM-update >>