Hoe ziet de IJstijd er uit in Bosnië?

Geen sneeuwstorm of winter maar misschien zelfs een ijstijd: de lange duur en de onzekerheid van de coronacrisis maken van elk bedrijf weer een start-up, ook als je nog maar net opgestart bent. Kun je verder, of wordt het een totaal andere koers? Niels van Slooten van reisbureau JoSiJo Travel, over wie wij een blog schreven, deelt zijn gedachten hierover.

 

 

 

 

 

 

Door Niels van Slooten:

Na ruim een jaar van voorbereiding met veel uitgaven, leek 2020 een veelbelovend seizoen te brengen voor JoSiJo Travel. Zowel individuele als groepsreizen waren geboekt en leken onze onderneming een mooie start te gaan geven. Zouden we dit jaar de uitgaven al wegstrepen tegen de opbrengsten of moeten we onze persoonlijke financiële reserves nog verder aanspreken in dit geloofsavontuur? JoSiJo Travel is onze uitwerking van, in de eerste plaats willen leven op een plek waar Jezus nog nauwelijks gekend wordt als Verlosser en Heer, en ten tweede het aangrijpen van een kans die ik als startende ondernemer zie in het toeristisch potentieel van Bosnië.

Toerisme

Voorlopig is het toerisme ingestort. Bosnische collega-ondernemers hebben al hun personeel al moeten ontslaan en hebben het al over 2020 als het hongerjaar (huidige voorzitter van het toeristisch cluster Una-Sana). De kans is dat er letterlijk honger geleden zal worden omdat er geen steun is, zoals we in Nederland bijvoorbeeld zien. Ook onze verwachting moet worden bijgesteld. Het artikel dat Gea Gort deelde in de nieuwsbrief, ‘Leading beyond the Blizzard’, triggert mij om de zoektocht te starten hoe wij met onze onderneming kunnen handelen. JoSiJo Travel 2.0? In onze lokale context lag de werkloosheid al dramatisch hoog en kiezen vele jongeren en gezinnen er voor om naar West-Europa te vertrekken. En niet alleen door de werkloosheid maar ook door de wijdverspreide corruptie. De werkloosheid stijgt nu razendsnel verder… Hoe ziet de toeristische infrastructuur er over een paar maanden uit? En hoe ontwikkelt zich de vraag naar reizen en de mogelijkheden om te reizen naar Bosnië? Redden we het om hier te blijven als gezin met 3 jonge kinderen?

Hoe verder?

Welke bedrijfsactiviteit zal de beste kansen gaan geven om als BAM te kunnen blijven bestaan om de impact te maken die je hoopt te zien? Namelijk als levensvatbaar bedrijf Bosniërs economische kansen te bieden en hen te helpen om Jezus te leren kennen als Verlosser en Heer!

Verbinding

De huidige situatie maakt het gevoel van kwetsbaarheid, dat we al hadden, nog groter. En tegelijkertijd geloof ik ook dat het ons juist veel scherper maakt op hoe God werkt en hoe we Hem daarin kunnen volgen… Nu nog niet helder hoe en wat levensvatbaar zal zijn. Maar ik blijf op deze manier graag verbonden met het BAM-netwerk, omdat er anderen zijn die ook met deze vragen worstelen.