‘Het is niet makkelijk, maar ik wil me niet voor kansen afsluiten’

Jaarlijks hielp het team van GEJA Werkprojecten een kleine honderd mensen naar regulier werk. GEJA werd ingehuurd door multinationals en op grote bouwprojecten begeleidden hun coaches de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onderwijl zat Arjen Ravesloot aan de vergadertafel van bestuurders; vol met innovatieve ideeën om e.e.a. groter aan te pakken. Maar dit jaar liep het anders: Arjen zag zijn bedrijf halveren en moest terug naar de werkvloer om alle zeilen bij te zitten. Hoe zit dat: je hebt visie en je hebt ervoor gekozen om je bedrijf in dienst te stellen van God en medemens – maar blijkbaar geeft dat geen ‘recht op succes’. Hoe gaat Arjen daarmee om? Een gesprek.

 

Arjen, hoe heb je dit jaar beleefd?

“Je bent bezig op een bepaald level met groei, ontwikkeling en innovatie. Dan stort alles in als een kaartenhuis. Omdat onze mensen veelal in de bouw werken, begon het in januari al met de aangescherpte normen rondom stikstof en PFAS waardoor veel grote projecten in de bouw uitgesteld werden of stopten. Toen kwam corona erover heen. Dit alles kwam voor ons hard aan, we konden veel mensen niet meer plaatsen. Ik moest me weer bezig gaan houden met de ‘kleine dingen’: het reilen en zeilen op de werkvloer in plaats van bezig te zijn met het ‘grote denken’. In eerste instantie heb ik een tijdlang lopen balen, mijn eergevoel was aangetast en ik was teleurgesteld in God. Totdat ik werd geconfronteerd met mijn negatieve houding. Ik koos ervoor om waardering te hebben voor de kleine dingen van het hier en nu, en te leven vanuit de wetenschap dat God ons Manna geeft voor elke dag. Ik werd weer dankbaar, want er is zoveel om dankbaar voor te zijn.”

Overleven jullie het als bedrijf?

“Als bedrijf zijn we zo’n beetje gehalveerd qua mensen en omzet, maar we zijn wel financieel gezond. Ik geloof ook in het belang van opbouwen van reserve in goede jaren. De economie is niet altijd stabiel; in de afgelopen twintig jaar dat ik met dit bedrijf bezig ben, zie ik economische cyclussen van zo’n zeven of acht goede jaren, en dan een aantal slechte jaren. Het gaat op en neer. Ik heb ook een profetie gekregen, waar gezegd werd: “Je zal leven als Jozef. Je zult zeven vette jaren krijgen, deel niet alles uit wat je hebt, maar zorg dat je graanschuren vol zijn, zodat je in de magere tijd veel uit kunt delen.” Ik moest lachen toen ik dat hoorde, want toen zag het er helemaal niet naar uit dat het financieel zo goed zou gaan, maar het is wel gebeurd. De afgelopen zeven jaar waren bijzonder goed, en we hebben veel weg kunnen geven. Nu kunnen we bijvoorbeeld ook mensen helpen door geld te lenen zodat starters huizen kunnen kopen en kunnen gaan trouwen. De rente die wij weer terug krijgen geeft ons bedrijf stabiliteit. Jaren geleden kon ik dat niet, nu komen er nieuwe mogelijkheden op ons pad.”

Hebben jullie mensen moeten ontslaan?

“De 100+ mensen die we begeleiden hebben tijdelijke contracten op project basis, die hoefden we niet te ontslaan, maar veel van die mensen zitten wel weer thuis. Dat doet pijn. Door middel van ons bedrijf helpen we kwetsbare mensen, maar om gezond te blijven, waak ik erover om op basis van cijfers te sturen in plaats vanuit emotie. Dat speelde bijvoorbeeld toen ik niet langer alle coaches kon aanhouden. Dat is niet leuk; we zijn nu terug naar zeven stafleden, waarvan vijf begeleiders. We proberen dat samen goed op te lossen en zijn hier sowieso gewend mensen te stimuleren door hen regelmatig te vragen: ‘Is dit nog je plek; wat is je droom en wat wil je nog?’ Doorstroming en flexibiliteit zijn bij ons gemeengoed. Dat kan anders zijn als je een bedrijf hebt waar je samen aan een product werkt met een vast team, maar ook dan kan een seizoen over zijn. Zo kijk ik naar mijn bedrijf: mijn eigen rol daarin, en naar die van een medewerker.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik ben optimistisch. Maar het is geen gemakkelijke tijd, en ik heb soms het gevoel van ‘hoe kom ik deze tijd door?’ en vraag me regelmatig af wat het doel is van deze periode. Welke keuzes moet ik maken? Dat is elke keer weer zoeken. Maar, God geeft nog steeds kansen. We moeten onszelf in een crisissituatie niet voor kansen afsluiten. Als ondernemer hebben we talenten gekregen, die moeten we gebruiken. Met het besef dat ik 100% afhankelijk ben van God, kijk ik vooruit en vraag me af wat nu de mogelijkheden zijn. Dat maakt me enthousiast. Het gaat niet altijd ‘goed’: Paulus heeft driemaal schipbreuk geleden; hij kende zowel honger alsook overvloed, maar God heeft altijd voorzien. We moeten ons niet enkel focussen op de crisis, ik zou zeggen: ga maar bewegen, en kijk waar God deuren opent en waar ze sluiten.”

Wat zou je ons nog mee willen geven?

“Blijf dichtbij God. Laat je niet meesleuren door corona; laat je niet gek maken. Laat los en geef Hem je zorgen; wees in aanbidding, lees je bijbel. Dat relativeert alles. Het geldt voor iedereen, maar zeker voor een ondernemer.”

 

Vacature

Op het hoofdkantoor in Woerden, zoekt GEJA Werkprojecten een bedrijfsleider die op kantoor de administratieve werkzaamheden aan kan sturen. Geïnteresseerd? Kijk op hun site en neem contact op.