Enterprise Led Development

Itzinya schakel bij verbinding NGO- & ondernemerswereld

Itzinya Internationaal bestaat 10 jaar. Dit was de aanleiding voor Balt Leenman (co-founder en bestuurslid Itzinya Nederland) om leiders vanuit NGO en BAM bij elkaar te brengen voor een ‘Discovery Day. Met als doel om met elkaar na te denken hoe meer banen te creëren in kwetsbare gebieden door het stimuleren van plaatselijk ondernemerschap.

“Geef talentvolle jonge mensen een reden om in hun land te blijven,” zegt Balt gepassioneerd, “Geef ze hoop, door hen te helpen om hun eigen business op te starten, banen te creëren en de lokale economie te helpen ontwikkelen. Dat was de doelstelling van deze dag.”

Balt vervolgt: “Itzinya heeft prachtig materiaal ontwikkeld. Hier in Nederland helpt zij talentvolle migranten om bedrijven op te starten. Ook internationaal is zij actief, o.a. in Nigeria werkt zij succesvol onder jongeren met ondernemers aspiratie. Maar zoveel meer is nodig en mogelijk! Zo heeft de EU een half miljard beschikbaar gesteld voor het creëren van banen in kwetsbare landen,” en vervolgt enigszins verontwaardigd: “Daar moeten we toch gebruik van kunnen maken?”

Verbinding, samenwerking en concrete stappen

Meer verbinding, samenwerking, zodat we met elkaar meer mogelijk kunnen maken. Dat was het verlangen achter Discovery Day. Op vrijdag 5 april was het zover, georganiseerd en gefaciliteerd door twee bezielende jongeren: Tijmen Wintjes en Joshua Huibers. Ruim twintig leidinggevenden met affiniteit met hulpverlening en ondernemerschap werden aan het werk gezet op de sfeervolle locatie van De Leilinden, Amersfoort.

Zij vertegenwoordigden naast Itzinya en Business as Mission Nederland onder andere: Cloudteam Company, World Partners, Dorcas, Focolare (E0M), IBEX, Leprazending, Micro Business Center, Open Doors International, Quadraat Global, Tearfund Netherlands, Itzinya Nederland & Internationaal, Woord en Daad, Sixty Fruits, Africa Business Coaching, PUM Africa, Challenge Fund (en anderen die om veiligheidsredenen anoniem willen blijven). Over Challenge Fund vertelt Balt: ”Challenge Fund is een klant van ons bedrijf TwoPurpose, dit fonds heeft 120 miljoen euro geïnvesteerd voor het creëren van banen in instabiele landen in het Midden-Oosten en Afrika.”

Enterprise Led Development

De facilitators gaven op speelse manier ruimte voor kennismaking en input. Zo begon Hakan Sandberg (uit Zweden, en oprichter Itzinya) met het delen van een paar global trends: de bekende trend van ‘aid to trade’, en de braindrain vanwege migratie. Veel internationale hulp gaat naar de zwaksten. Dit is nodig, maar het is meer strategisch om ook lokale talentvolle mensen te helpen, o.a. door het ontwikkelen en stimuleren van ondernemerschap. Dat helpt het land opbouwen. Van de talentvolle mensen willen verschillenden ook graag blijven, maar hebben hulp en ondersteuning nodig. Daarnaast lanceerde Hakan het begrip Enterprise Led Development. Het sloeg aan, hoewel sommigen de voorkeur gaven aan Entrepreneurial Led Development. Door de dag heen werd ook het belang van een mindset change door diversen geuit, een verandering in ons denken van ‘Zij hebben onze hulp nodig!’ naar ‘Hoe kunnen we lokale champions ondersteunen?’

Concrete stappen & intenties

Later op de dag werden de opdrachten concreter. In diverse groepen vonden mensen elkaar in gedeelde visies, verlangens en regio’s. Itzinya kan daarbij een schakel zijn in de samenwerking, middels haar training gericht op het starten van bedrijven.

  • In het Midden-Oosten is WorldPartners betrokken bij het ontwikkelen van een cosmetica beautysalon franchise met een industrie specifieke incubater van Intzinya, om lokale ondernemers te trainen. Een aantal in deze groep willen onderzoeken hoe uitbouw hiervan mogelijk is.
  • Ethiopië werd door diversen omarmd, van de aanwezigen geeft Dorcas leiderschapstrainingen, uit die training kan ondernemerstalent boven water komen. Deze kunnen gecoacht worden door ondernemers van Quadraat Global die met hun YepEthiopia programma actief zijn in het bedrijfsleven. BAM Nederland gaf aan contact te willen zoeken met BAM Ethiopië, wat onlangs is gestart door Ethiopiërs. Balt: “Uitbreiding van de leiderschapstrainingen met het Itzinya Startup programma is een logische match die ik zal uitwerken met Dorcas en Quadraat Global.”
  • In Azië heeft een andere groep, met o.a. Itzinya, Woord en Daad en Leprazending, de intentie om entrepreneurship in kerken te introduceren.
  • Albanië deed het hart verwarmen van Hakan en een leidinggevende van Dorcas. Zij vonden elkaar vanwege een gedeelde liefde en betrokkenheid; ze ontdekten dat beiden hier hadden gewoond. Zij willen mogelijkheden binnen de toerisme sector onderzoeken in het noordelijk gebied. “In dit land werd het idee voor Itzinya geboren! ” vertelt Hakan. “We hebben hier al een tijdlang lijntjes lopen. Het is nog niet gelukt te starten, maar het laat me niet los.” Dat vanuit deze Discovery Day deuren open zouden gaan, zou een passend cadeau zijn voor 10-jarige jubileum van Itzinya!

 

Evangelie

De dag daarna, op zaterdag 6 april, werd het jubileum officieel gevierd met medewerkers, deelnemers en andere betrokkenen. Hierover deelde Balt dat hij enthousiast is dat het evangelie centraler is komen te staan binnen Itzinya, zowel in Nederland alsook internationaal. Dit vraagt intentie en aandacht, mede doordat het lesmateriaal in neutrale taal gegeven wordt omdat de doelgroep diverse achtergronden heeft. Balt vertelt: “Op het laatste BAM Congres was Hakan ook aanwezig en we werden daar geïnspireerd, met name door de prikkelende vragen van Colin Crawley* over het intentioneel missionair zijn. Het heeft ons aan het denken gezet. Daarom vond ik het afgelopen zaterdag hartverwarmend om op het jubileum te zien hoe met name medewerker Tanya Drop op een prachtig verbindende en inclusieve manier invulling gaf aan het evangelie.”

*De Engelsman Colin Crawley helpt middels zijn advies bureau Bauhinia Consulting ondernemers om intentioneel aan de slag te gaan rondom evangelie verspreiding in en vanuit hun bedrijf. Hier kun je luisteren naar een podcast waar Bill Job en Gea Gort Colin interviewen over  Intentional Gospel Advancement >> 

 

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de BAM update >> 

 

COACHES GEZOCHT. Itzinya Nederland zoekt ondernemers die migranten willen coachen. Dit biedt een unieke manier om migranten te ontmoeten en levens met elkaar te delen. Itzinya is actief in regio’s Amersfoort, Rotterdam en binnenkort Almere. Interesse? Neem contact op met Tanya Drop

Meer over Itzinya Nederland >>