Buurtbistro Rotterdam

Vlog/blog Marjolein Roelfsema >

In 2018 maakte ik een vlog over Buurtbistrot Laurensius, een stukje Frankrijk met een twist in Rotterdam, vlakbij het Erasmus ziekenhuis. Laurensius is een echte BAM-onderneming: relaties gaan boven financieel gewin; het is een ontmoetingsplek voor, en in samenwerking met buurtgenoten, en een opleidingsplek voor kwetsbare jongeren. Ook is er zorg voor de schepping met duurzame, biologische streekproducten, en 80% vegetarische gerechten op het menu. Ik drink een jaar later koffie met eigenaar Laurens van Beek en vraag hem naar de stand van zaken. Laurens: ‘Het was voor mezelf een groot leerproces’.

Stand van zaken

In 2020 bestaat Laurensius 5 jaar en inmiddels zijn tussen 30 en 40% van de bewoners in de omliggende straten actief betrokken, zegt Laurens. Sommigen komen wekelijks eten, elke dag een praatje maken of koffiedrinken. Anderen gebruiken Laurensius als uitvalsbasis voor activiteiten zoals een muziekevenement voor en door buren.  `Jouw bistrot heeft de wijk veranderd, veiliger gemaakt’ hoort Laurens regelmatig.

Kwetsbaar en loslaten

Relaties worden langzaam opgebouwd. Zoals de buurvrouw die pas na jaren langskomt en haar hart uitstort over het gemis van haar overleden man. De keuze en het leerproces om ook als ondernemer en leidinggevende kwetsbaar te durven zijn, hielpen enorm mee. Dit merkte Laurens toen hij vorig jaar zelf door een moeilijke tijd heenging en hierover open praatte met gasten en medewerkers. Zijn kwetsbaarheid heeft relaties verdiept en mensen meer verbonden met elkaar en met de bistrot.

In de moeilijke periode bevond hij zich een tijd lang veel in de keuken en liet de interactie met klanten over aan zijn medewerkers en andere gasten. Dit ging prima en Laurens leerde tot zijn opluchting dat niet alles afhangt van zijn persoon. Afgelopen zomer ging hij een paar weken met zijn vrouw Sarah naar de Franse Pyreneeën, zonder zich zorgen te maken.

Hij kan de zaak nu beter loslaten, vertrouwen op anderen en bovenal op God om Laurensius  met elkaar te dragen. Dat was vanaf het begin zijn verlangen. Een droom die uitgekomen is.

Bekijk mijn vlog voor een impressie van dit mooie BAM-bedrijf!

Marjolein’s MissieVlog