Business ‘beyond our comfort zone’
Afrikaanse boeren toegang geven tot de wereldmarkt middels chilipepers. Opdat mensen in armoede een menswaardig bestaan krijgen. Dat is de reden waarom Jan Wolthers in 2017 Inclusive Trading startte.
Jan vertelt hoe graag hij nu in Afrika komt, maar toen zijn vrouw Dimile in 1996 begon over dat continent was dat idee ‘beyond his comfort zone’. “Maar dan ga je ervoor bidden, je erin verdiepen en dan gebeurt er iets in je hoofd en hart,” vertelt Jan, hier op de foto met Dwason, directeur van een collega onderneming, waarmee ze samenwerken om de chili sector in Rwada te ontwikkelen. Jan vervolgt zijn verhaal: “Dan kom je er; dan ruik en proef je de armoede, ontmoet je de mensen en raak je bewogen.”
Vervolgens was het echtpaar jarenlang lokaal actief als zending- en ontwikkelingswerker bij NGO’s. “Maar als ondernemer heb je veel meer een constante intrinsieke drive om te verbeteren. Je voelt winst of verlies in je botten; je ligt er wakker van. Daardoor focus je op resultaat en waar je focus ligt daar ontstaat beweging.”
Aanpak Inclusive Trading
Inclusive Trading richt zich op het ontwikkelen van de chili-sector in de oostelijke provincie van Rwanda en heeft daarbij drie speerpunten 1. Import: door kwaliteit zaden beschikbaar te maken in Rwanda, 2. Input: door het training van lokale mensen, zodat een goed product geleverd wordt die voldoet aan internationale voedsel eisen. 3. Output: logistiek netwerk en toegang tot de wereldmarkt.
Zeven mensen staan in Nederland en Rwanda op de payroll. De insteek is eigenaarschap van Rwandezen en 32 vertegenwoordigers werken lokaal op provisie basis. Deze vertegenwoordigers hebben sinds 2017 drieduizend boeren bereikt, waarvan duizend zijn begonnen met het telen, en waarvan een paar honderd boeren per jaar 100 kilo produceren. “Het komende jaar hebben we 150.000 kilo aan gedroogde chilipepers. De pepers wegen licht en dat betekent 13 stuks 40 voet containers.”
Middels de chilipepers verwachten ze dit jaar winst te kunnen draaien. Voor de opstart zijn dan ook giften nodig geweest, om zelf te kunnen leven, maar ook om bijvoorbeeld een magazijn en droogkassen neer te kunnen zetten in Rwanda voor opslag van de pepers. “Elke keer was er voorziening,” vertelt Jan. “Ik praat daar niet graag over, want het klinkt zo welvaart-evangelie-achtig. Maar het was vaak bijzonder en wonderbaarlijk. Het gaf ook moed om door te gaan.”
Apparaten verhuren aan noodlijdende ondernemers
Inclusive trading heeft daarnaast nog een andere business opgezet: Equip Rwanda Ltd. Daar verhuren ze apparaten aan ondernemende mensen die niet bij banken voor leningen terecht kunnen omdat hun risicoprofiel te hoog is. Denk aan het verhuren van naaimachines, gemotoriseerde bakfietsen, ovens of maaimachines. Middels een huur/koop constructie betalen ondernemers de machines ter waarde van 1000 tot 10.000 euro af. Meer dan 160 mensen zijn op deze manier geholpen een onderneming te beginnen.
Terugkijkend: een goede voorbereiding
Vanuit Nederland ondersteunt en faciliteert Jan het geheel samen met Bart Brouwer, die zich met name op de financiële en juridische kant richt. Want de insteek is eigenaarschap van lokale mensen. Om de zes weken gaat hij twee weken naar Afrika. Zijn jarenlange ervaring op het continent toen hij werkzaam was bij NGO’s ervaart hij als een heel goede voorbereiding voor wat hij nu doet. Naast het leren kennen van de cultuur, het opbouwen van betrouwbare relaties in Rwanda, hielp hij ondermeer met het opzetten van vakscholen. Hij kijkt dan ook met dankbaarheid terug, ook al blijft hij duidelijk over de zwakke kanten van NGO’s: “Zij zijn activiteit gedreven. Dat betekent geld ophalen, het project uitvoeren en aantonen via het rapporteren dat je impact maakt. Je hebt een pot geld, die je probeert zo goed mogelijk te besteden. Maar dat maakt het lastiger om een intrinsieke drive te ontwikkelen om naar lange termijn continuïteit te streven.”
Vooruitkijkend: Gods Koninkrijk
“Wat ik doe, heeft alles met mijn geloof te maken. Het is mijn diepste motivatie,” reageert Jan op de vraag hoe God en geloof in dit alles een plek heeft. ‘Impliciet getuigen’ loopt door alles heen, over ‘expliciet getuigen’ heeft hij daarnaast nog wel het verlangen om de ondernemers die ze middels Equip apparatuur uitlenen via een coachingstraject te begeleiden over gezond ondernemerschap en dan ook vervolgens vanuit relatie over God te kunnen delen. “Maar dat zou een organisatie los van ons moeten doen voor klanten die meer business training willen, want wij hebben een zware assessment en dan gaan zaken op een ongezonde manier door elkaar lopen.”
“Er is zoveel mogelijk middels een business-aanpak om problemen in de wereld op te lossen,” vindt Jan. “Het begint met het investeren van tijd met God,” wil hij nog kwijt. “Hij geeft zegen en een ander perspectief op het leven.”
Meer over Inclusive Trading
Blijf op de hoogte van Business as Mission Nederland en meld je aan voor de BAM-update >>