Blij zijn!

Verstand op nul, en blij zijn met een grandioze God!

Het was mijn voornemen om te schrijven over bovennatuurlijke interventies, en wilde dat in balans brengen met een dosis gezond verstand. Dit keer lukte me dat niet. Want toen ik een bijzonder Gods-ingrijp-momenten ging beschrijven, alsook het bizarre wonderverhaal van verleden week, kon ik niet stoppen met glimlachen. Ik werd zó blij!

Want manna-uit-de-hemel-ervaringen raken je hart en je emoties. Dat las ik ook terug in het appje van een bevriende ondernemer, die ‘out of the blue’ een parttime baan aangeboden kreeg. Onverwachts; zonder dat hij er zelf iets voor deed. Zijn emoties, kan me ik me heel goed voorstellen. Zo herinner me als de dag van gisteren toen iemand bij ons aan de deur kwam met een envelop met duizend euro. Het jubelgevoel dat zoiets je geeft: eerst een mengeling van verbazing en ongeloof, dan volgt blijdschap – en het wel kunnen huilen van geluk! Het leek er namelijk op dat het gas en de elektriciteit afgesloten zouden moeten worden, want de uiterste betaling was die dag. ‘Ik dacht, ik fiets even naar jullie toe om het te brengen,” zei de man, die we een beetje kenden vanuit een gebedskring. De timing en het bedrag waren bijzonder, plus het feit dat hij niets wist over onze benarde situatie. Zomaar, vanuit het niets, kwam liefdevolle zorg!

Het is goed om ons dergelijke verhalen te herinneren en aan elkaar te vertellen. In onze westerse maatschappij kunnen we het bovennatuurlijke relativeren, maar soms is het heel gezond om ‘het verstand uit te zetten’ en onszelf ruimte te geven om enkel en alleen maar blijdschap op te laten borrelen over onze fantastische, milde, gulle God.

Want die hebben we! Wat denk je bijvoorbeeld van dit verhaal, wat Bob Houter, onze bestuursvoorzitter me verleden week vertelde. Hij had die ochtend net gehoord dat de hond van zijn huishoudelijk hulp was genezen! Deze dame heeft haar hart verpand aan haar honden. Kort daarvoor was een van haar vier honden overleden, en nu was bij een andere hond kanker vastgesteld. Dit had ze vol verdriet gedeeld met Gisela, de vrouw van Bob. ‘We gaan ervoor bidden,’ had Gisela gereageerd. ‘God houdt van mensen, maar ook van dieren.’ Toen de hulp later in de week de hond naar een andere dierenarts bracht voor een second opinion, zei deze arts, wijzend naar de foto’s van de scans op tafel: ‘Dit kan niet. Die scan met de tumoren is van een andere hond!’ Als je zo’n verhaal hoort, dan kun je toch alleen maar je verstand uitzetten, en helemaal blij in lachen uitbarsten?

‘In deze coronatijd krijg je meer vragen, dan antwoorden,’ zei een deelnemer vanmorgen tijdens het Rotterdamse Ondernemersgebed. Klopt. Vragen heb ik ook, genoeg! Maar vandaag heb ik die even geparkeerd, en ben eerst en vooral zó blij met onze grandioze God!