BAM & kerkplanting in Rotterdam

Hans & Carolien Euser 

Het integreren van gemeenschapsvorming en sociaal ondernemen; wie doet dat, en hoe doe je dat? Hans Euser deed er een onderzoek naar, in opdracht van de PKN (1). Zelf gaat deze kerk-pionier er ook mee aan de slag. In Bloemhof, een wijk in Rotterdam-Zuid. De aanloop ernaar toe is in elk geval wonderlijk verlopen: “Mijn vrouw Carolien en ik kregen een jaar geleden allebei in dezelfde nacht eenzelfde soort droom,” vertelt Hans. “Dat de Heer op die manier sprak, was voor ons een bijzondere en unieke ervaring.”

De droom

In die droom zagen ze een pand in de wijk, waar een kapster die ze kenden een kapperszaak runde. De volgende ochtend schreven beiden de droom in details op: gele markiezen, een vitrine met taartjes en een lange tafel vol wijkbewoners. En ze maakten een afspraak met de vrouw in kwestie. “We vertelden over onze visie om vanuit ons geloof iets voor de wijk te betekenen. Zij is zelf katholiek en min of meer sociaal werkster, en werd enthousiast van onze ideeën.

Zoals ons verlangen om een sfeervolle ontmoetingsruimte voor de wijk te creëren, inclusief goede espresso. Want hier in de wijk is zoveel eenzaamheid”

Financieel bleek de puzzel ook te passen: de kapster kon de huur niet meer opbrengen voor de locatie, Hans en Carolien kenden investeerders die het pand wilden kopen en de eigenaar wilde meewerken aan de verkoop. Ze huren nu voor een klein bedrag de zaak, want de financiële last worden vooral gedragen door verhuur van de appartementen op de bovenste verdiepingen, waardoor de kosten voor de woonkamer inclusief kapperszaak laag zijn. Bovendien zal in de kelder een kleine wasserette komen, wat naast inkomsten ook aanloop en contacten met de buurt oplevert.

Moeizaam begin

Het lijkt een groot succesverhaal, maar toen Hans en Carolien drie jaar geleden in Rotterdam neerstreken om onder de vlag van de multiculturele kerkplantingsorganisatie ICP een gemeente te pionieren, was het allesbehalve gemakkelijk. Zo hadden ze een buurman die regelmatig knetterharde muziek draaide. Toen hij dit jaar op Goede Vrijdag ging verhuizen en de woning leegkwam, plaatsten Hans en Carolien het bericht ‘Buurman Gezocht!’ op Facebook. “Een jonge theologiestudent is naast ons komen wonen en hij wil mee gaan werken in het project. Het is bijzonder, het laatste jaar hebben we niet hard hoeven trekken, het lijkt allemaal op ons pad te komen.”

Op zoek naar business kennis en talent

“We zijn met onze plannen in de running voor een startsubsidie van CityLab010,” gaat Hans verder. “Van hen krijgen we ook basic fiscaal en marketing advies. Toch zouden we nog graag iemand willen hebben die ons team op het gebied van business kan versterken, of ons op dat terrein kan coachen. Hoewel Carolien duidelijk ondernemerstalent heeft, is het allemaal wel een nieuw avontuur voor ons.”

BAM NL organiseert op woensdagavond 8 juli 2020 een Zoom-event. Hans zal dan zijn ervaringen delen, evenals een onderzoek wat hij deed in opdracht van de PKN naar gemeenschapsvorming en social entrepreneurship. We geven ook ruimte voor interactie. Geef je op door een mailtje te sturen.

(1) Rapport ‘Ondernemend kerk-zijn’ van het onderzoek wat Hans samen met Maarten Atsma leidde, in opdracht van de PKN.