BAM in het buitenland

De werkgroep BAM & Buitenland organiseert een paar keer per jaar een RondeTafel gesprek met leiders van zendings- en ontwikkelingsorganisaties, en nodigt ervaren BAM-ondernemers daarbij uit. Dit keer leidde BAM’er Hans Hamoen op een prikkelende manier de gesprekken in. Thema’s waren: 1. BAM door lokale ondernemers, 2. het belang van het ontwikkelen van lokale netwerken en 3. lokale trainingsmogelijkheden. Verschillende BAM-gerelateerde trainingsmogelijkheden waarmee gewerkt werd, kwamen aan bod – hieronder gedocumenteerd.

Lokale netwerken

BAM-ondernemer Hans Hamoen was gevraagd door de werkgroep BAM & Buitenland om korte inleidingen te geven. Hans deelde iets over zijn ervaringen, ondermeer hoe keer op keer lokale netwerken enorm vruchtbaar blijken te zijn, juist ook in crisis situaties zoals in de Oekraïne. Netwerken van kerken en organisaties, maar ook van ondernemers. ‘Ook het kennen van niet-christelijke ondernemers,’ benadrukten ondernemers Henk Baarssen en Johannes (pseudoniem) die beiden bedrijven hebben gehad in islamitische landen. Het gesprek prikkelde om buiten de eigen kaders te denken.

     

Lokale trainingsmogelijkheden
Het uitwisselen van lokale trainingsmogelijkheden was zinnig. Jonathan Fokker vertelde over hun visuele trainingsmodel, Hans over de haalbaarheid onderzoeken die WorldPartners doet i.s.m. studenten uit Wageningen. Verder deelden Henk en Johannes over hun initiatief 4Dworkers voor potentiële ondernemers die in gesloten landen aan de slag willen. Edward de Kam (YfC Europa, Midden-Oosten en Afrika) vertelde over hun samenwerking met Itzinya. Daarnaast kwam ook Sinapsis ter sprake en natuurlijk Interserve. Hieronder op een rijtje evenals op deze pagina >>

 

BAM gerelateerde trainingsmogelijkheden: 
Pioneer Business Planting (All Nations) online met 40 eenvoudige animatie videos over hoe evangelisten en kerkplanters een Kingdom business kunnen starten en dit kunnen combineren met discipelschap.
4DWorkers traint en begeleidt mensen in Nederland met ondernemers potentie om in het buitenland te gaan ondernemen, met name in gesloten landen.
Interserve ondersteunt BAM-ondernemers die in Azië of Arabische Wereld een BAM-bedrijf willen opzetten met kennis over de lokale cultuur, kerk, netwerk en missionaire betrokkenheid.
Sinapis is een (BAM) business training van circa zes maanden van en voor locals (ook i.s.m. kerken) vanuit de visie geestelijk, sociaal en economisch gebieden op te bouwen middels serieuze bedrijven. Begonnen door Courtney Rountree in Kenya, met inmiddels een wereldwijd netwerk.
Itzinya Internationaal; een 3 tot 6 maanden durende training in neutrale taal, ondermeer actief in Nigeria en Europa. Itzinya Nederland geeft cursussen in Nederland aan migranten met ondernemers-ambitie.

 

Wil je op de hoogte blijven? Meld je aan voor de BAM-updates >> 

Interesse in deelname aan een dergelijke RondeTafel? Mail info@businessasmission.nl

Of vraag info aan een van de werkgroepleden: Balt Leenman of Gea Gort of Bas de Heede (pseudoniem)