BAM in de Balkan; een verrassende manier van investeren

‘Je krijgt hier 4%!’ Wekelijks krijgt GijsWillem Sloof dergelijke aanbiedingen. Dat zijn veelal vastgoed-deals, maar hij heeft een andere kijk op investeren. Geld moet zijn goede werk kunnen doen, vindt GijsWillem (TalentingTalenting Foundation). Hij start daarom bedrijven in voormalige Oostbloklanden in een bijzondere constructie: de bedrijven zijn opgezet in samenwerking met plaatselijke hulpverleningsorganisaties.

GijsWillem: “De winst blijft daar en ik zie er dus geen cent van terug, maar ik beleef er als ondernemer veel plezier aan, want de leiding is super gemotiveerd om het tot een succes te maken. Immers, de winst komt hun stichting ten goede. In plaats van geld in stenen vast te zetten, wil ik het laten werken ten dienste van anderen en ermee bijdragen aan Gods Koninkrijk.”

Voormalige Oostblok

Deze regio is belangrijk en heeft versterking nodig, vindt GijsWillem. “Politiek gezien is dit een buffer tussen Rusland en Europa, vanwege de Oosters Orthodoxe kerk heeft het een basis van christelijke normen en waarden, plus hier zijn veel goede medewerkers, én potentie voor business.”

Hoe start je?

Voor deze ondernemer lijkt het starten eenvoudig: tijdens een reis in Roemenië zie je walnoten op straat liggen, raapt die op, ziet potentie, koopt een stuk land en bouwt een fabriekshal.

   

Zo eenvoudig is het natuurlijk niet, want naast de benodigde middelen is voor GijsWillem het kennen van een betrouwbaar en kundig persoon ter plaatste de voornaamste voorwaarde voor succes. “Iemand die je blindelings kunt vertrouwen.” Voor hem was dat de leider van hulpverleningsorganisatie Battania in Bacåu, het armoedige oosten van Roemenië. Deze overziet nu de bedrijfsvoering.

Scalable en vruchtbaar

Drie jaar geleden zijn ze gestart met Talenting Agricultura. “We verwachten dit jaar quitte te draaien,” vertelt GijsWillem. Vanwege een veelheid aan producten vanuit de walnoot, een goede plaatselijke markt plus exportmogelijkheden, ziet hij een business met scalebility voor zich. Een bedrijf die bovendien in bredere zin vruchtbaar is omdat ze hulp aan gezinnen mogelijk maakt die kampen met armoede, verslaving en/of kinderen met een handicap. Door de nauwe verbondenheid met de stichting, is ondermeer pastorale hulp aan werknemers een vanzelfsprekende. Kortom, vanuit diverse perspectieven gezien ‘doet geld hier zijn goede werk’.

 

Dit verhaal stond in de BAM-update van januari 2022. Hier kun je je aanmelden om de BAM-updates te ontvangen.