
Het idee voor de Baketainer werd eind 2015 geboren, toen Eric van Otten in contact kwam met Hospitainer, een Nederlands bedrijf dat wereldwijd containers levert voor medische zorg in ramp- en conflictgebieden. Waarom geen broodovens in containers bouwen, om zo flexibele bakkerijen te creëren, en daarmee de meest noodlijdenden mensen te voeden?
In 2017 was het Baketainer concept klaar, ondertussen had hij met diverse NGO’s contact proberen te krijgen rondom het concept, zonder resultaat. In 2018 presenteerde Eric een 3D visualisatie op de bakkersbeurs in Gorinchem. Daar leek een veelbelovende deur open te gaan, want hij kwam in contact met een minister van Sierre Leone, wat tot een uitnodiging leidde en een ontmoeting in het Afrikaanse land. Inclusief de president, diens vrouw, en meerdere ministers. Er was veel enthousiasme. Zoals ook de Hospitainer samenwerkt met overheden, leek dit de weg om de eerste Baketainer te realiseren. De kosten van 90 duizend euro was inmiddels voor de helft gedekt door donaties, en de andere helft zou de overheid van Sierre Leone betalen. Echter sinds de corona crisis, heeft deze Afrikaanse overheid andere prioriteiten.
Deze deur is dicht gegaan, maar juist nu ziet Eric de nood wereldwijd toenemen. Zijn visie is niet 1, maar duizend Baketainers. Hoewel Eric ervaring heeft met het opzetten van bakkerijen in noodlijdende gebieden, is deze visie groter dan zijn eigen kennis en kunde.
Bestuursleden van de stichting The Breadhouse denken en bidden mee. Deze naam verwijst overigens naar meerdere betekenissen. “Wist je dat Bethlehem, de geboorteplaats van Jezus, Broodhuis betekent?” vraagt Eric. “Jezus is het Levende Brood. Dat voedt ons in de eerste plaats geestelijk, maar hij heeft ons ook opgedragen om letterlijk de naakte te kleden en de hongerige te voeden.”
De hongerige te voeden
“Met één Baketainer kunnen we 1600 broden per dag produceren, en daarmee 8 tot 10 duizend mensen te eten geven,” vervolgt Eric. “Ik geloof dat ik de deze visie van God heb ontvangen, maar ik geloof niet dat ik moet afwachten tot ‘Hij het als een wonder realiseert’. Ik geloof in het initiëren en zoeken naar wegen. We kunnen daarbij hulp gebruiken. Immers, zoals Spreuken 24 zegt ‘in de veelheid van raadgevers ligt de overwinning.’”

Irma en Eric van Otten
Van Otten is patissier en broodspecialist in Twente. Met hun eerlijke producten en aanpak krijgen Eric en Irma regelmatig erkenning (beste bakkerij van NL 2006, hoogste winkelbeoordeling 2015). Daarnaast hebben ze bakkerijen in Zuid- Afrika en Oost-Europa opgezet. Eric heeft verschillende bovennatuurlijke ervaringen gehad en heeft zich voorgenomen ‘taboes’ te doorbreken. En dus praat hij over geloofszaken met klanten, toeleveranciers en medewerkers – en bidt met hen. Dit resulteert regelmatig in wonderen van genezing en herstel. “We moeten lef hebben en uitstappen,” vindt hij.
Bovenstaand stukje is gepubliceerd in het boekje BAM in het kort