De toekomst is onzeker. Veel lijkt stil te staan. Het is alsof de wereld haar adem inhoudt: wat gaat er gebeuren, in wat voor wereld leven we straks? De onzekerheid kan verlammen, maar ik hoor opvallend veel geluiden over ‘voorbereiding’; een actief en positief anticiperen op dat wat komen gaat. Zoals Hans Walhout. Hij heeft visie voor economische ontwikkeling in Afrika. En anderen met hem. “Ik verwachtte dat alles stil zou vallen,” vertelt Hans, “Maar in plaats daarvan zijn we aan het voorbereiden om straks gas te kunnen geven.”

Onder de vlag van Quadraat Global begeleidt hij business en ontwikkelingsprojecten in Afrika. Ze zijn voor opdrachtgevers bezig met het oprichten van een piepschuimfabriek in Ethiopië, uitbreiding en bouwbegeleiding van een agrarisch bedrijf in ??, plus het groot uitrollen van een low-cost housing project in ??. “Na het uitbreken van corona was er radiostilte,” vertelt Hans, “Daarna groeide het besef dat het nu meer dan ooit nodig is.”

 Hans Walhout woonde en werkte negen jaar met zijn gezin in Ethiopië waar hij leiding gaf aan staalfabriek, die vanuit het BAM gedachtegoed operen. Vanwege opgroeiende kinderen kwamen ze in 2018 terug naar Nederland. Na een zoektocht kwam hij in dienst bij het bedrijf Quadraat van Bram Quaak. Een zinnetje die hem trof op Linkedin gaf de doorslag: ‘Zoek een goede baas, in plaats van een goede baan’. Hans vertelt: Ik kende Bram al langer, en vanuit een gezamenlijke visie voor economische ontwikkeling van kwetsbare gebieden hebben we de internationale tak Quadraat Global opgericht. Onze focus ligt op bedrijfsontwikkeling, training & coaching en projectmanagement.”

“We waren dus nog maar goed en wel een jaar begonnen,” vervolgt Hans, “In januari en februari zag het er veelbelovend uit. Met ons team hadden we een mooie startbaan gebouwd en de wielen leken los te komen. Toen kwam corona, en het voelde alsof ons vliegtuig terug op de startbaan klapte: einde van Quadraat Global! Maar de ontwikkelingen van de afgelopen weken zijn zeer bemoedigd.”

Luisterend naar Hans, herken ik me in zijn verhaal. Ook ik stond begin dit jaar klaar op de startbaan. Toen kwam corona en de verlamming. Vervolgens omdenken: hoe gaan we het nu doen met Business as Mission? Ondertussen groeide de overtuiging van het belang van BAM: ondernemerschap in dienst van God en medemens, geworteld in hoop, geloof en liefde. Ook anderen geloven dit. Samen mogen we optrekken, mét onze God die de weg baant. Daarom kijk ik met verwachting uit naar de toekomst; wat die ook brenge moge.

 

Tekst Gea Gort, foto’s zijn van site Quadraat Global